1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ЕК с нови правила за транспорта на животни по море

ЕК с нови правила за транспорта на животни по море

Безопасността на морския транспорт е от решаващо значение

Нови по-строги правила за транспорта на живи животни по море подготвя Европейската комисия. С тях ще бъдат подобрени процесите за спасяване на животните при извънредни ситуации. Предвидено е също така корабите да минават през специална процедура за лицензиране, а държавите членки ще бъдат задължени по-често да проверяват плавателните съдове.
 
В новите правила е записано, че Европейската агенция за морска безопасност трябва да създаде специална база данни за транспорта на животни, която да гарантира, че всички проверки се регистрират най-подробно. По този начин при следващи инспекции държавите членки ще имат бърз достъп до необходимата информация.
 
За целта Европейската комисия ще издаде делегиран законодателен акт, отнасящ се за проверките на корабите и контролите на изходните пристанища. Включени са и правилата за записване, съхранение и предаване на информацията, събрана по време на тези проверки. Ако Европейският парламент или Съветът не наложат вето, новите предписания ще влязат в сила най-късно през май тази година.
По думите на Стела Кириакидис, която в Европейската комисия отговаря за здравеопазването, правилата са крайно необходими, тъй като доброто състояние на животните се ползва с приоритет и е ключова част от стратегията „От фермата до трапезата“. Затова и безопасността на морския транспорт е от решаващо значение, а зачестилите напоследък инциденти показват, че сегашната практика не е приемлива.
Природозащитници в Германия и други западни страни са на мнение, че нововъведенията не са достатъчни. Много от тях представляват само минимални подобрения, смятат активистите и настояват транспорта на живи животни по море да бъде изцяло забранен. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.