1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ЕС улеснява клането в животновъдните ферми

ЕС улеснява клането в животновъдните ферми

Комисията предлага да се разреши използването на мобилни кланици

Транспортните пътища между фермата и кланицата трябва да са по-кратки, настоява Европейската комисия в своята стратегия "От фермата до трапезата". За целта може да помогне клането на животни в самите стопанства -  въпрос, който в момента се дискутира между представители на Комисията и на Европарламента.
Народните представители застават зад идеята за съживяване на предишната практика животните да се колят и преработват във или близо до фермата. 
 
Според тях това ще стимулира продажбите на локално произведени хранителни продукти. От своя страна Комисията иска да ограничи клането в стопанствата, с цел спазване на хигиенните предписания и по-добра защита на животните. 
 
Затова Комисията предлага да се разреши използването на мобилни кланици както във фермите, така и на пасищата, без стопанинът да има право на собствена преработка и директна продажба на месото.
 
От Генералната дирекция по здравеопазване предвиждат всеки фермер да може да коли максимум по три говеда или шест свине в стопанството си. След това, в рамките на два часа, закланите животни трябва да се транспортират до кланица, където да бъдат разфасовани. Експертите смятат, че хигиената там е по-добра, отколкото във фермата. 
 
От своя страна евродепутатите смятат, че клането във фермата не застрашава здравето на потребителите, когато се прави от специалисти, твърдят народните представители и посочват, че скандалите с неспазване на хигиенните норми са в големите кланици, а не в стопанствата. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.