1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Фермери от месодайния сектор искат компенсаторен механизъм

Фермери от месодайния сектор искат компенсаторен механизъм

Стопаните критикуват размера на размера на ставката за едно допустимо за подпомагане животно по Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол

Снощи стана ясен размерът на ставката за допустимо за подпомагане животно по Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол. Размерът на ставката за крави под селекционен контрол е 172,56 лв. за първите 30 (включително). За над 30-тото допустимо за подпомагане животно, ставката е в размер на 156,87 лв.

Браншовата камара за месодайно животновъдство остро критикува решението. Фермерите казват, че подпомагането в месодайни сектор прогресивно намалява с всяка следваща година.

Браншовиците от месодайния сектор искат ясно разграничаване на месодайните животни от останалите. В момента в дефиницията „предназначение за месо” влизат много на брой животни, които не са от специализирани месодайни породи, както и автохтонните животни.  

Надежда Рангелова, член на УС на Браншова камара за месодайно животновъдство припомни, че през 2015 г. ставката за животни извън селекционен контрол е била 250 лв., а месодайно животно под селекция през 2015 г. е получило 367 лв. В същото време секторът се развива с бързи темпове и в България са налице много професионално работещи ферми с месодайни животни.

За едно допустимо за подпомагане животно по Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници е 161,46 лв. за първите 30 (включително) допустими за подпомагане животни и 146,78 лв. за над 30-тото допустимо за подпомагане животно. Така разликата между двете ставки е около 10 лева. Рангелова коментира, че така стопаните нямат стимул да подобряват стадата си, а в сектора от основно значение е предлагането на говеждо месо от специализирани на месодайни породи. Животновъдите ще настояват за създаване на компенсаторен механизъм за вече определените ставки за обвързано подпомагане за тази и следващата година. Ще входират исканията си в МЗХГ.

Надежда Рангелова: „Искаме компенсаторен механизъм на вече определените ставки за обвързано подпомагане на месодайни крави за 2019 г., както и за 2020 г. Предлагаме плащането по двете схеми да бъде такова, че да достигне нивата от 2015 г. Смятаме че в бюджета не е отразена правилно прогресията на нарастване на месодайното животновъдство, който все още не е ясно дефиниран.”   

БКМЖ ще поиска и официална среща със земеделския министър Десислава Танева.

Надежда Рангелова: „Три са проблемите, които ще адресираме – първо: дефинирането на сектора месодайно животновъдство, искаме да се включим в работна група, с участието на МЗХГ и БАБХ, където ясно месодайните да се разграничат от другите. Второ: искаме БКМЖ да бъде включена във всички работни групи по предстоящата разработка на националната стратегия за новия програмен период на ОСП 2021 – 2027 г. Трето: може би най-важното искане е изработване на Национална стратегия за месодайното животновъдство с голям хоризонт напред в годините.”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.