1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Финландия разработва ваксина за норки

Финландия разработва ваксина за норки

В момента се провежда първата фаза на тестовете

Учени от университета в Хелзинки разработват ваксина против Ковид-19, която да се прилага върху норки. Това се случва в сътрудничество с финландското сдружение на стопаните на животни, отглеждани заради техните кожи. 
 
Целта е да се предотврати разпространението на вируса сред норките и другите животни във финландското селско стопанство, обясняват от екипа. Създаването на подходяща ваксина ще премахне опасността сред норките във фермите да възникне вирусен резервоар, който да унищожи поголовието.
В момента се провежда първата фаза на тестовете, които ще продължат няколко месеца. Според учените ваксината ще предпази не само животните, но и хората, които се грижат за тях, тъй като вирусът може да премине и в двете посоки.
 
Засега Финландия е пощадена от случаи на коронавирус при отглежданите норки, за разлика от Нидерландия и Дания. В скандинавската страна бяха заразени няколко ферми, в резултат на което властите наредиха умъртвяването на повече от 15 милиона животни. 
Подобна ваксина се разработва и в Русия. Според аграрното ведомство в Москва тя ще е готова още през януари, а интерес към нея са заявили Европейският съюз, Съединените щати и Сингапур.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.