1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Германия спира износа на живи животни за разплод

Германия спира износа на живи животни за разплод

От 1 януари пък се прекратяват доставките за държави извън Европейския съюз на угоени животни, предназначени за колене

От юли 2023 година Германия вече няма да изнася за трети страни живи животни за разплод, става ясно от съобщение на федералното министерство на земеделието. От мярката са засегнати говеда, овце и кози.
 
Забраната за износ, изразена в отмяната на ветеринарните сертификати за експорт, има за цел да намали износа на животни и да допринесе за по-хуманно отношение към тях. От 1 януари пък се прекратяват доставките за държави извън Европейския съюз на угоени животни, предназначени за колене.
 
Вместо на износа на живи животни, в бъдеще Германия ще набляга на обмена на генетичен материал и ще се стреми да подобри развъдните условия в партньорските страни. За целта ведомството на Джем Йоздемир, в сътрудничество със службите в тези държави, ще създаде специален сертификат за търговия със семенна течност и яйцеклетки.
 
Решението на министерството засяга само двустранните сертификати, договорени между Германия и други отделни страни. Документите, в които едната страна е Европейският съюз, остават валидни, така че по тази линия износът на живи животни от Федералната република остава възможен. Друг вариант е реекспортът през някоя страна членка на Съюза, стига тази държава да разрешава подобни доставки за трети страни. В тази връзка министър Йоздемир призова Европейската комисия да предприеме спешни законодателни мерки, за да спре заобикалянето на национални забрани. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.