1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Герьовско агне на трапезата на благоевградчани

Герьовско агне на трапезата на благоевградчани

Каква е цената на агнешкото за празника и реализират ли продукцията си производителите от този регион на България

Гергьовден е най-големият пролетен празник на българите наред с Великден. Честваният на 6 май светец – Георги, е почитан и като покровител на земеделците, пастирите и стадата.

В българската традиция на празника се извършват разнообразни обреди с принасянето на курбан, с обичаите за здраве. Гергьовското агне също е неизменна част от трапезата. Повечето от нас обичат българското – все по-малко обаче са родните овцевъди. В покрайнините на Благоевград е останал само един – това е Здравко Безински. Повече от 40 години отглежда овце.

фермер

Здравко Безински, овцевъд:

Първо, няма реализация на продукцията. Това трябва да разбере държавата. Трябва да намерят пазар. Не съм правил сметка колко са разходите и колко е печалбата, но щом при мене нема много пари, значи нема много печалба. Иначе има препитание. Средства за препитание има, но капитализъм няма да стане при такива като мене.“

 – А иначе по колко го продаваш месото?

Здравко Безински, овцевъд:

„От дълги години карам на 6 лв. живо тегло, а сега е на 7 лева, но няма много търсене. Има, но е слабо. На 14 лв. е месото. То едно агне дава 47 % месо, ако е добре угоено. В магазина е горе долу 15 лв. - еднакво с нашето.“

Повечето благоевградчани ще си купят агнешко и за Гергьовден. Цената в месарските магазини варира между 15 и 19 лева.

Антон Малчев, търговец:

В момента агнешкото е 15,80 лв. и се надяваме да остане на тази цена. В сравнение с миналата година има 10 % увеличение. Едно левче за някои хора не е малко, но търсене има. Питат, разбира се, дали е българско, най-вече. Дали е със син печат, каквото е в момента. Така трябва да бъде и с документ, произхода, всичко. Може би и заради пандемията е по-скъпо месото. Всичко оказва влияние.“

Емил Огнянов, клиент:

 Много е скъпо. Хората не могат да си позволят тези цени. Ние, работещите по чужбина можем да си позволим, затова си купих сега едно малко бутче. Ще дойдат внуците, децата, всичките ще дойдат. Скъпо е у нас. По чужбина е по-евтино и месото и всичко.“

 

агнешко

 

Автор: Светлин Кърпачев

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.