1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Холандия дава 180 млн. евро за намаляване на поголовието в свиневъдството

Холандия дава 180 млн. евро за намаляване на поголовието в свиневъдството

Заявления за участие ще се приемат от 25 ноември до 15 януари следващата година

180 милиона евро ще предостави холандското правителство на свиневъди, готови да се откажат от дейността си. Целта е намаляване на поголовието, съобщават от земеделското ведомство в Хага.

Програмата за финансова помощ трябва да допринесе за по-добри условия за свинете, да намали емисиите от амоняк и азот, както и неприятните миризми, идващи от свиневъдните стопанства.

Схемата за получаване на субсидиите е публикувана на сайта на агроведомството, така че кандидатите да могат да се подготвят. Заявления за участие ще се приемат от 25 ноември до 15 януари следващата година.

Земеделското министерство призовава най-вече фермерите в южните и източните части на страната към участие, където концентрацията на свине е най-голяма. Всеки одобрен стопанин ще получи обезщетение за животните, от които се отказва, както и за стойността на сградния фонд. Тази стойност ще се определя по пазарни цени, актуални към влизането в сила на програмата. Всеки участник трябва да попълни декларация, че няма да отглежда свине, в противен случай ще трябва не само да върне получената сума, но е и застрашен от съдебно преследване. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.