1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Хранят животните с микроводорасли

Хранят животните с микроводорасли

В рамките на експеримента учените проверяват как тези водорасли се отразяват на развитието на свинете и на месото

Фуражни смески с микроводорасли, предназначени за угояване на свине, тестват учени от университета в Дрезден. Проектът е в рамките на Европейското партньорство за иновации и се финансира с 690 хиляди евро от провинциалното правителство на Саксония.

Водораслите се отглеждат на място с помощта на специален фотобиореактор. В рамките на експеримента учените проверяват как тези водорасли се отразяват на развитието на свинете и на месото. От земеделското министерство в Дрезден подкрепят проекта, оценявайки го като шанс за по-устойчиво животновъдство. "За нас това е голяма възможност за по-тясно сътрудничество между науката и фермерите. Търсим начини за технически прогрес, вместо да работим със забрани", посочи министърът на земеделието в Саксония Томас Шмит.

Идеята на начинанието е водораслите да заменят част от обикновените фуражи в свиневъдството и по този начин да намалят площите, необходими за тяхното производство. Догодина ще бъдат заколени първите прасета, угоени с новите смески, за да се провери качеството на месото. При добри резултати инсталацията за развъждането на микроорганизмите ще бъде разширена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.