1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Има ли причина БАБХ да крие резултатите за COVID-19 в българските ферми за норки?

Има ли причина БАБХ да крие резултатите за COVID-19 в българските ферми за норки?

Над 500 000 души до момента са се подписали в международна петиция, настояваща за край на “жестоката и смъртоносна индустрия с ценни кожи”.

Преди една година избухна първото огнище на COVID-19 във ферма за норки в Нидерландия. До днес, над 400 са засегнатите ферми и около 20 милиона са убитите норки само в Европа. А у нас Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), все още отказва да покаже резултатите от тестовете в двете ферми за норки.

През последната година вирусът SARS-CoV-2 (причиняващ COVID-19 у хората) е засегнал над 400 ферми за норки в десет страни-членки на Европейския съюз. Учени установиха, че вирусът се разпространява лесно във фермите за норки, и след като едно животно се зарази, вирусът бързо се разпространява и между останалите. Още при първите случаи стана ясно, че вирусът SARS-CoV-2 не само може да се разпространява и мутира сред норките във фермите, но и да се предава обратно на хора и диви животни.

Фермите за кожи представляват заплаха за общественото здраве и имат потенциала да се превърнат в резервоари за коронавируса. В общо становище от Световната здравна организация (СЗО), Световната организация за здраве на животните (СОЗЖ) и Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ОПЗ) се предупреждава, че има значителен риск за разпространяване на COVID-19 от норки към хора. 

Още в началото на лятото на 2020 г. Европейската комисия и СЗО препоръчаха въвеждане на по-стриктни мерки за биосигурност, редовни тестове за COVID-19 за работниците във фермите за кожи,  тестове на норките на произволен принцип, както и тестване на мъртви животни. Въпреки че повечето страни-членки приложиха тези мерки, се оказа, че те не са достатъчни, за да се предпази общественото здраве. Огнищата от заразени ферми за норки в Дания в началото на ноември го доказаха. 

Но какво се случи у нас

Вслушвайки се в препоръките на СЗО и Европейската комисия, на 12 април БАБХ въведе Програма за контрол и надзор на COVID-19 при норки. Основната мярка в тази програма е да се тестват ежеседмично поне по няколко трупчета на норки от всяка една от двете съществуващи ферми. Тази програма е единствената мярка, която е предприела страната ни относно фермите за норки, като се изключи ваксинирането на служителите.

От организацията за защита на животните КАЖИ алармират, че неколкократно са се опитвали да получат информация за броя извършени тестове, както и копия от протоколите и резултатите на тестовете, но Агенцията по храните отказва да предостави тази информация.

Като мотив за отказите се посочва несъгласието за предоставяне на съответната информация от “трето лице” (в случая фермата за норки на собствениците на компанията “Градус”) по причината, че според тях исканата информация няма характера на “обществена информация”,  лабораторните резултати и изследвания представляват търговска тайна и оповестяването им може да доведе до нелоялна конкуренция. 

КАЖИ

От КАЖИ през последните 6 месеца са изпратили три запитвания по Закона за достъп до обществена информация, на които са получили неясна, неточна или въобще отказана информация относно броя на тестовете и лабораторните резултати. 

След съдебно дело срещу БАБХ през миналата седмица съда се произнася в полза на КАЖИ и отменя едно от решенията на БАБХ, като задължава Агенцията да предостави исканата информация. Няколко дни по-късно от организацията получават отново непълен отговор, в който исканата информация изцяло липсва. 

“Защо Агенцията по храните толкова упорито отказва да ни предостави лабораторните резултати от тестваните норки и да ни каже колко пъти е тествала от август до сега? Остава едно много сериозно съмнение, че както Агенцията, така и единствена останала ферма за норки имат нещо за криене от обществото. Дали няма да се окаже, че през цялото това време, дори в момента, този обект е бил и е резервоар за COVID?” - коментира Петя Алтимирска, председател на КАЖИ.

Остава неясно как обикновените граждани биха могли да разберат какво се случва в тези обекти и дали те представляват опасност за здравето на хората – извършвани ли са тестове на норките, колко и какви са резултатите от тези тестове. Не става ясно и как БАБХ може да гарантира безопасността от тези обекти за здравето на хората и животните и как може да докаже, че извършва задълженията си по Програмата за тестване на норките всяка седмица.

От организацията припомнят също, че когато животни се отглеждат толкова много на едно място в лоши условия, фермите за кожи са перфектната среда за размножаване и разпространение на заразни заболявания. 

Над 500 000 души до момента са се подписали в международна  петиция, настояваща за край на “жестоката и смъртоносна индустрия с ценни кожи”.

Според КАЖИ и десетките организации от Fur Free Alliance и Eurogroup for Animals единственият начин да се предотврати разпространението на коронавируса от норки към хора е да се прекрати норковъдната индустрия навсякъде в Европа. 

На днешния ден, всички те призовават Европейската комисия да предприеме действия и да елиминира заплахата към човешкото здраве от фермите за кожи, веднъж завинаги.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.