1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Испания е на първо място сред овцевъдите в Европейския съюз

Испания е на първо място сред овцевъдите в Европейския съюз

Броят на животните в Европейския съюз продължава да намалява

След излизането на Великобритания от Европейския съюз, Испания стана държавата с най-много овце, показват данните на Евростат. Броят на животните в Съюза продължава да намалява, но вече не толкова бързо, колкото в предишни години.
 
Преброяването в 18 от 27-те държави, проведено през ноември и декември на 2020 година, показва, че към този момент в Европейския съюз е имало 60 милиона и 40 000 овце. На годишна база това са 338 хиляди по-малко животни, или спад с около 0,5%. През предишните две години поголовието намаляваше с по 1 на сто.
 
Доказателство за стабилизация на стадата е и фактът, че броят на овцете майки се свива съвсем слабо – до 47 милиона. Най-много овце гледат испанските стопани, които към края на декември отчитат 15 милиона. Там поголовието от овце майки е нараснало до брой от 11 милиона.
 
Увеличение с 2% до 7 милиона животни е регистрирано във Франция, а в Италия, Ирландия и България ръстът е между едно и две на сто. На другия полюс са северната и южната ни съседки. В Румъния броят на овцете е паднал с 1 % до 10 милиона, а в Гърция има минус 2 на сто до 8 милиона. Още по-сериозен спад регистрират германските овчари. В страната, където овцевъдството играе второстепенна роля, стадата са се свили с 5 % до милион и половина животни. Най-голямото относително намаление е в Унгария – минус 11 на сто до 944 000.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.