1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Китай се бори срещу нелегални ваксини

Китай се бори срещу нелегални ваксини

Според учените става дума за мутации на първоначалния вирус на АЧС

Все по-често на китайския пазар се появяват нелегални ваксини срещу aфриканската чума по свинете. Властите в страната засега не успяват да се справят със ситуацията и предупреждават, че някои от тези вещества могат да улеснят разпространението на вируса, вместо да му попречат.
 
В момента на много места в Китай има нови случаи на aфриканската чума. Според учените става дума за мутации на първоначалния вирус, като тези мутации може да се дължат на прилагането на нелегални ваксини, съдържащи живи вируси.
 
До това заключение стига и американски ветеринар, който е съветник на китайското правителство по въпросите за АЧС. Според него новите случаи на заболяването са причинени от мутация, която е предизвикана от нелицензирана ваксина. В използвания за медикамента вирус липсват някои от най-важните гени. Така новата форма на заболяването вече не протича смъртоносно, но заразените животни остават хронично болни и продължават да заразяват други свине.
 
Повечето такива ваксини се произвеждат в Китай от нелицензирани лаборатории, други са внесени от чужбина. Нито едно от веществата не е преминало през необходимите тестови фази, изтъкват от земеделското министерство в Пекин. Затова експертите посочват, че светът все още не разполага с одобрена ваксина срещу aфриканската чума. За производителите и разпространителите на нелегалните вещества са предвидени сериозни наказания като отнемане на лицензи, спиране на дейността, разрушаване на производствени мощности и запор на сметки. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.