1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Мерки за контрол на африканската чума по свинете (АЧС)

Мерки за контрол на африканската чума по свинете (АЧС)

Мерки за контрол на африканската чума по свинете (АЧС) чрез използване на балансиран подход при редуциране популацията на дивата свиня в засегнатите от болестта региони на Р. България и минимизиране на риска от разпространение на вируса

Целта на предприетите мерки е създаване на условия за използване на балансиран подход при редуцирането на популацията от дива свиня в засегнатите от болестта региони на Р. България, минимизиране на риска от разпространение на вируса на АЧС. За постигането на тази цел е необходимо  да се изпълнят следните задачи: 1) Максимално редуциране на популацията на дивата свиня, без риск от разпространение на вируса на АЧС. 2) Събиране на максимален брой проби от отстреляни и открити умрели диви свине за определяне на реалната ситуация със заболяването АЧС и пространственото му разпространение в дивата природа. 3) Сътрудничество между всички заинтересовани организации включително и ловците. 4) Предпазване на домашните свине.

Като цяло би следвало да се подчертае, че „активният лов няма да е ефективен инструмент за контролиране разпространението на вируса на АЧС сред популацията от диви свине, освен ако не се постигне 80% отстрел  и в същото време в инфектирани зони (където е наличен вирусът) не следва да се упражнява натиск върху популацията“ както се казва в научното становище на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) от 2014 г. Всеки опит да се контролира популацията на дивите свине трябва да се извърши в рамките на няколко години, за да се получи устойчиво намаляване плътността на популацията. Храненето на диви свине трябва да бъде забранено при популации, при които плътността подлежи на редуциране. Трансграничният характер на инфекцията от АЧС изисква и координирани трансгранични мерки за превенция и контрол на заболяването също и от съседните на България държави! Важен момент в превенцията и контрола е да се прекъсне епизоотичната връзка между популациите на домашните и дивите свине.  Всички страни от региона на Балканите следва да работят координирано чрез разработване на средносрочни и дългосрочни устойчиви стратегии за управление на този риск на всички нива (търговия, селско стопанство, ловци, компетентни органи от  околната среда, ветеринарни служби и др.).

На база заключенията на ЦОРХВ, може да се направят следните препоръки:

1.  Съгласно извършеното смекчаване на мерките и подразделяне на обявените вече 200 км2 заразени зони на местата с установени положителни за АЧС диви свине, чрез определянето на сърцевинна и буферна (под)зони, могат да се освободят за конвенционален групов лов още по 100 км2. 2. Видими и трайни резултати за намаляване плътността на популацията от диви свине се очаква да се получат след 2-3 години планомерно и постоянно прилагане на мерките, залегнали в стратегията на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) за редуциране плътността на популацията на дивата свиня в Р. България. 3. ЦОРХВ обръща внимание, че в пограничните райони следва да се действа много внимателно и задължително в сътрудничество с ловните дружинки на отсрещната държава.

Цялото становище може да се прочете на слдения линк: http://corhv.government.bg/?cat=71&news_id=961  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.