1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Над 1000 фермери блокираха движението край Велико Търново

Над 1000 фермери блокираха движението край Велико Търново

Производителите готвят и национален протестна, който ще се проведе на 9 септември в София

Над 1000 земеделски производители и животновъди от цялата страна блокираха днес по обяд главния път София – Варна край Велико Търново, с. Шереметя. Браншовиците протестират с искане  Парламентът да одобри актуализацията на бюджета и 70 милиона лева да бъдат отделени за компенсации от covid кризата. Точно в 12.00 часа в знак на протест те изляха мляко, изсипаха плодове и зеленчуци на пътното платно и палиха вълна. На протеста дойдоха представители на  27 браншови организации в земеделието от цялата страна и категорично заявиха, че ще протестират докато управляващите не им обърнат внимание.

Симеон Караколев, съпредседател на НОКА: 

„В петък вечерта имаше реакция и от две партии бяха внесени предложения за актуализация, от ИТН и ДБ, вчера разбрахме, че и ГЕРБ са внесли такова предложение, остава и другите три партии да внесат и те актуализация.“

Протестиращите казват, че те са допуснати да кандидатстват по мярката 60/40 и 80/20, за това за тях ковид мярката е крайно необходима.

Боян Боянов, Сдружение на Дунавските овощари:

,,Ние изкарахме много тежка година –м ного дъждове, после сушата. Няма ли помощи от държавата, за догодина ние няма с какво да почнем. Именно за това сме днес тук, да се предвидят средства. Да може частично да се облекчи положението, за да имаме някакъв стимул да почнем новата година! Всичко, което се отглежда става със субсидии. Иначе мялкото ще стане 3 лв., плодовете ще са от Китай – ще ни ги направят от пластмаса и ще ядем такива плодове.„

Производителите готвят и национален протестна, който ще се проведе на 9 септември в София. Следете програмата на Агро ТВ за повече подробности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.