1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Нараства поголовието на кокошките-носачки у нас, но при бройлерите има негативна тенденция

Нараства поголовието на кокошките-носачки у нас, но при бройлерите има негативна тенденция

40% субсидия по инвестиционните мерки е крайно недостатъчна, смята птицевъдите

Птицевъдството в страната запазва своята стабилност и устойчив темп на развитие, въпреки кризите и неблагоприятните икономически условия през последните месеци – ръстът на цените на фуражите, на електроенергията и природния газ. Това отчита Съюзът на птицевъдите в България в поредица от регионални срещи, посветени на предизвикателствата и перспективите пред сектора. Дискусията в Сливен събра фермери от региона, както и стопани от съседните области Бургас, Стара Загора и Ямбол.

Поголовието на кокошките-носачки постоянно нараства. У нас се отглеждат 5,3 млн. кокошки-носачки, съобщи Ивайло Гълъбов, председател на УС на Съюз на птицевъдите в България. При бройлерите има негативна тенденция, защото нараства вносът на месо от Полша и Унгария,

„Няма предвидимост. Не се знае какво ще се случи в следващия ден. Ще има ли гарантирани доставки на газ. Какви ще са цените на тока. Ще има ли стабилност в пазара на фуражите. По отношение на работната ръка - това е нещо, което е проблем пред всеки един стопанин, защото там има голяма динамика. Много лесно се отказват хората, тъй като трябва да бъдат постоянно във фермите. Това не е много приятна работа особено за млади хора. Разбира се, има нови екологични изисквания по отношение на емисиите от животните. Също така - по отношение на опаковките, които се използват. Така че, дневният ред у нас и на ЕК е много динамичен и изисква да следим ситуацията ежедневно, за да можем да информираме както потребителите, така и всички наши членове птицевъди и компаниите, които са свързани с тази дейност“, коментира д-р Петя Петкова, изпълнителен директор на Съюз на птицевъдите в България.

Птицевъдите не са удовлетворени от интензитета на субсидиите по инвестиционните интервенции в Стратегическия план. 40% субсидия е крайно недостатъчна, коментира Ивайло Гълъбов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.