1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Недоволни фермери от плащанията по СЕПП

Недоволни фермери от плащанията по СЕПП

Пишете ни, ако и вие имате проблем с плащанията по СЕПП на novini@agrotv.bg

Над 54 хиляди стопани получиха плащания по Схемата за единно плащане на площ в края на миналата година. Някои от тях обаче установиха, че не им е преведена очакваната сума, а наполовина по-малка.
Николай Ненов отглежда овце и крави в района на град Априлци и от години кандидатства за подпомагане, като до сега не е имал проблем с плащанията. Ето какво каза:

"Сега, когато трябваше да бъдат извършени плащанията относно СЕПП, имаше много сериозни орязвания. Ние всяка година увеличаваме пасищата си и допускаме, че може някъде да не изглежда добре терена при проверката, но сме се постарали наистина да са почистени така, както трябва да бъде. Ние не го правим само за субсидията, а наистина ползваме пасищата за животните ни. Очакваната сума обаче не беше на лице. Получихме може би наполовина от нея. От Фонд „Земеделие ни обясниха, че имаме санкции, които са увеличени в троен размер и от там се получава и разминаване в очакванията ни." 

И друг фермер от района на Троян алармира за значително орязани плащания. Стелиян Петров каза: 

"Ние чрез вас искаме да има отзвук за това, че неправомерно сме много орязани от ДФЗ с пасища и отделно не ни е изплатена субсидията за глава добитък. Това са пасища, които от години се поддържат, те са минали 3 теренни проверки и 3 самолетни снимки за последните 6 години, а съм ощетен за тях. До сега са били добре плащанията. Такова нещо, да бъдат изключени от подпомагане такива големи площи от пасищата, не е нормално“ 

Припомняме, че при несъгласие с посочените данни кандидатите могат да подават възражения до министъра на земеделието, храните и горите. Образци на възраженията се генерират автоматично до 08 януари.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.