1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Нов метод за изчисляване на метана при млечни крави

Нов метод за изчисляване на метана при млечни крави

Така фермерът може индивидуално за всяка крава да регулира емисиите

Нов метод за изчисляване на количеството метан, изхвърляно от млечните крави, разработиха учени от Института по биология на селскостопанските животни в Росток. 
 
Методът се състои от анализ на мастните киселини в млякото, издоено от кравите. За целта не са необходими допълнителни уреди, тъй като вече редица лаборатории в Германия правят подобни тестове и разполагат с богата база данни. Разработеният в Росток нов тест вече е патентован в Европейския съюз, Съединените щати и Канада.
 
Засега не е възможно точното измерване на количеството метан, произвеждано от кравите, нито в обора, нито на открито. Затова учените разглеждат съотношението между приема на фуражи и количеството мляко, което дава всяко животно. С помощта на тези данни стопанинът ще може да определи метановите емисии, показват експериментите. Така фермерът може индивидуално за всяка крава да регулира емисиите, като промени състава на фуража и адаптира количеството му.
 
Науката вече е установила, че една млечна крава произвежда между 400 и 700 литра метан на ден. Намаляването на този газ в атмосферата е една от основните цели на екологичните усилия в селското стопанство, тъй като се смята, че метановите емисии заемат около една пета от всички парникови газове, произлизащи от аграрния сектор.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.