1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Нови случаи на африканска чума в Полша, болестта настъпва на Запад

Нови случаи на африканска чума в Полша, болестта настъпва на Запад

Африканската чума по свинете в Полша настъпва на Запад. Само за последната седмица на юли службите са регистрирали 28 нови случаи, при които от болестта са умрели 45 диви прасета. Две от тях са имали антитела срещу вируса, което улеснява разпространението на заболяването.

Обезпокояващото при новите случаи е, че са в региони, в които досега не е имало огнища на болестта. Експертите се опасяват и от факта, че тя се разпростира все по на Запад, като е достигнала вече Мазовското воеводство, само на 20 километра от воеводство Лодз, където досега няма регистрирани огнища.

Регионът около местата, където бяха намерени умрелите диви свине, е обявен за "силно рисков", въведени са ограничения за транспорта на животни, както и строги изисквания за биосигурност в свиневъдните стопанства.

В Карпатите, в югоизточната част на Полша, също има нови случаи при диви свине. През миналата година в този регион имаше няколко заразени ферми, след което болестта позаглъхна. Сега ветеринарните власти отново съобщават за случаи в свиневъдни стопанства. Два от тях са във воеводство Люблин, близо до границата с Украйна. Става дума за малки ферми с по няколко десетки животни.

От началото на годината в Полша са регистрирани общо 1444 случая на африканска чума, повечето от които при диви прасета. Умъртвени са около 30 000 домашни свине. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.