1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Новият екоминистър разгневи италианските животновъди

Новият екоминистър разгневи италианските животновъди

Снимка:

В една от първите си обществени изяви като министър Чинголани каза, че прекомерната консумация на месо е вредна за здравето

Изказване на новия италиански министър на околната среда, че хората трябва да намалят консумацията на животински белтъчини за сметка на растителните, разгневи животновъдите в страната. Те призоваха Роберто Чинголани да преосмисли позициите си.
 
В една от първите си обществени изяви като министър Чинголани каза, че прекомерната консумация на месо е вредна за здравето. Освен това производството на месо поглъща 6 пъти повече вода, отколкото отглеждането на растителни протеини, а животновъдството е отговорно за 20 процента от емисиите от въглероден диоксид.
"Ако променим хранителните си навици не само ще подобрим общественото здраве, но и ще намалим потреблението на вода и ще произвеждаме по-малко вредни емисии", каза министърът.
По образование Чинголани е физик и беше назначен от новия премиер Марио Драги на поста министър на околната среда със задачата да даде тласък на преминаването на италианската икономика, в това число и селското стопанство, към по-устойчив модел.
 
Животновъдните организации в Италия подложиха изказването му на остра критика и поискаха спешна среща, за да изяснят позициите си. Президентът на сдружението "Устойчиво месо" нарече думите на Чинголани "ненормално преувеличаване на значението на емисиите от животновъдството". В писмо до министъра от сдружението посочват, че италианските стопани потребяват 25% по-малко вода от средните стойности за цял свят, произвеждайки един килограм говеждо с едва 790 литра. Освен това стопаните изтъкват, че Италия е сред европейските страни с най-малка консумация на месо – само 36,8 килограма на човек.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.