1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Ощетяват говедовъдите в Ирландия заради нелоялна конкуренция

Ощетяват говедовъдите в Ирландия заради нелоялна конкуренция

Ирландските фабрики за говеждо месо се нуждаят от още държавни средства. Колегите има фермери настояват за 30 милиона евро за извършване на промени в интерес на говедовъдите. Те твърдят, че сегашният им начин на функциониране ощетява животновъдите.

Говедовъдите се оплакват от преработвателите на месни продукти, заради нелоялна конкуренция. Това изтъкнаха от Ирландската асоциация на фермерите. Тя участва в преговорите за производството на говеждо месо между фермери, фабрики и служители от Министерството на земеделието.

Фермерите от години отправят призиви към месната промишленост заради ниската цена, която им плаща за месото и за необоснованите ограничения върху движението на животни. Рестрикциите доведоха до голям спад в количеството продукция на пазара и преки загуби за производителите на говеждо месо. Настоящите мерки, които фабриките са предприели, не са съгласувани с разпоредбите на Схемата за осигуряване на качество на говеждо и агнешко месо. Според нормативния ред се позволява движение на животни между фермите при определени условия 70 дни преди клането. Наложените от преработвателите стандарти принуждават фермерите да се откажат от част от продажбите и това подкопава свободната търговия и прозрачността на цените.

От друга страна ирландските фабрики имат големи запаси от месо и това им позволява да увеличат предлагането в моменти на пиково търсене и с това да намалят пазарните цени.

Според дебатите, които се водят в Ирландия за защита на фермерите, всяко месопреработвателно предприятие в целия Европейски съюз, както и ирландското правителството, трябва да подкрепи говедовъдите и да увеличи максимално цените, за да гарантира бъдещата жизнеспособност на сектора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.