1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Париж и Берлин слагат край на убиването на мъжки пилета

Париж и Берлин слагат край на убиването на мъжки пилета

През миналата година Върховният административен съд в Германия реши, че тази практика трябва да бъде забранена, тъй като не е етична

Всяка година в Европейския съюз се убиват половин милиард новоизлюпени мъжки пилета, тъй като отглеждането им не носи печалба. Сега Франция и Германия ще търсят начини да прекратят тази практика.

На среща между Юлия Кльокнер и френския й колега Дидие Гийом в Берлин беше договорено двете страни заедно да настояват пред Европейската комисия да се сложи край на убиването на мъжките пилета. Целта е до края на 2021 година да се намери най-подходящия начин, а Берлин ще задвижи инициативата по време на германското европредседателство през втората половина на 2020-та.

Париж и Берлин са единодушни, че целта трябва да бъде постигната поетапно и да бъде икономически поносима за стопаните.

В Германия и Франция ежегодно се умъртвяват по около 45 милиона пилета, тъй като не снасят яйца и не трупат толкова телесна маса, колкото женските. През миналата година Върховният административен съд в Германия реши, че тази практика трябва да бъде забранена, тъй като не е етична, без обаче да поставя конкретни срокове. В момента се изпробват различни методи за установяването на пола още в яйцето, но засега нито един от тях не е доказал своята ефективност.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.