1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Първи случай на птичи грип в Северна Ирландия, убиват 80 000 птици

Първи случай на птичи грип в Северна Ирландия, убиват 80 000 птици

Властите са изолирали стопанството и са очертали карантинна зона

Първи случай на птичи грип са регистрирали ветеринарните власти в Северна Ирландия. Засегната е птицеферма с 80 000 кокошки, намираща се в землището на село Клах в североизточната част на страната.
 
Властите са изолирали стопанството и са очертали карантинна зона, в която са въведени строги ограничения за транспорт на птици, месо, фуражи и птичи тор. Всички 80 000 кокошки бяха умъртвени, а експертите провеждат разследване как вирусът е попаднал във фермата. Съмнения за наличието на заразата има и за друго стопанство в същата област, където се отглеждат 31 000 птици. Ако тестовете потвърдят заразата, те също ще бъдат умъртвени.
 
Това са първите два случая на H5N8 при домашни птици в Северна Ирландия. Досега са регистрирани само 8 диви птици, носители на вируса. Предполага се, че именно те са пренесли болестта от по-големия от британските острови.
За нови случаи на птичия грип съобщават и други държави. В индийския щат Керала превантивно са умъртвени близо 50 000 кокошки и патици, след като в околностите на няколко ферми бяха открити мъртви диви птици, заразени с вирусните щамове H5N1 и H5N8. В същото време нидерландските власти наредиха умъртвяването на 18 хиляди пуйки в стопанство в провинция Северен Брабант. Намиращите се наблизо две други ферми, в които се отглеждат кокошки, засега са поставени под карантина. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.