1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Проект намалява зависимостта от внос при производството на гъши дроб

Проект намалява зависимостта от внос при производството на гъши дроб

Ще се създадат родителски стада от патета-мюлари

Иновативен проект, одобрен за финансиране по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“от ПРСР, цели създаване на родителски стада от двулинеен хибрид „патета-мюлари“ (кръстоска между мускусна патица и обикновена домашна патица) за първи път у нас.
България има традиции в производството на гъши дроб, обясни Борислав Спасов, който от години се занимава с тази дейност. Страната ни се снабдява с яйца за излюпване на патета мюлари или готови патета от чужбина, най-вече от Франция.  
 
„Това може да се счете като зависимост на българското производство на гъши дроб от вноса на излюпени патета или заплодени яйца, от които тук в България се излюпват патетата-мюлари. Няма собствено производство на яйца за патета. Няма собствено производство на родителски стада, които могат да произведат патета-мюлари. Проектът е свързан с това, че би ни се искало България също да разполага с родителски стада, от които хибридът-мюлар да се произвежда в България“, коментира Борислав Спасов. 
 
След реализирането на проекта родните стопани ще могат да закупуват хибриди от България, което ще намали разходите им и ще им помогне да увеличат своето производство.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.