1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Ръст на поголовието при свинете в ЕС с 2%

Ръст на поголовието при свинете в ЕС с 2%

Най-голям производител в Европейския съюз остава Испания

Към края на 2020-та европейските свиневъди са имали в оборите си 146 милиона животни. Това са 2 % повече, отколкото в края на 2019 година, сочат данните на Евростат.
 
Въпреки ръста на общото поголовие, има лек спад при броя на свинете майки – с 0,5% до 11 милиона. Най-голям производител в Европейския съюз остава Испания с рекордните 32 милиона свине, като увеличението на годишна база е с близо 5 на сто. Там най-голям скок има при едногодишните прасета и свинете за угояване. Броят на животните с тегло над 50 килограма се е покачил с 6 процента и половина, или 855 хиляди. С тези резултати преднината на Испания пред втория най-голям производител, Германия, е нараснала на 7 милиона свине. 
Третото място в класацията е за Франция, където поголовието е нараснало с 3 % до 14 милиона животни, най-големия брой за последните 10 години. Прави впечатление, че френските стопани са увеличили броя на свинете майки с 6 на сто до 1 милион и 50 000. 
Доскоро на едно от челните места, Нидерландия отчита спад от 3 % до 11 милиона животни. Причината са някои екологични мерки, предприети от правителството в Хага, които поощриха редица стопани да се откажат от производството.
Данните на Евростат показват, че България има най-големия относителен ръст – цели 20 процента до 592 хиляди свине. Положителни са резултатите и за Унгария, където броят на животните е скочил с 8 на сто до три милиона. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.