1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Шокиращи кадри на ранени и болни лисици канибали във финландските ферми за кожи излизат наяве след тайно разследване

Шокиращи кадри на ранени и болни лисици канибали във финландските ферми за кожи излизат наяве след тайно разследване

В същото време Норвегия затвори последната си ферма за кожи, а над един милион граждани на ЕС искат забрана за всички ферми за кожи и продажбата на продукти от тях

Шокиращи кадри от тайно разследване, показващи лисици, отглеждани във ферми за кожи във Финландия, породиха гнева на местната общественост и природозащитниците по света.

Подути и инфектирани очи и уши; наранени и окървавени опашки; деформирани крака; затлъстели „чудовищни лисици“ с огромни кожни гънки…това са част от умопомрачителните кадри. Канибализмът и загиналите преждевременно животни също са заснети в част от шестте разследвани ферми. Запечатани са кадри от бебе лисиче, което гризе части от трупа на своето братче или сестриче в обща тясна клетка.

fox-farm


Всички заснети материали ясно разкриват страданието на животните, убивани само заради козината си, дори в страна като Финландия, където търговците на кожи се хвалят, че почти 100% от фермите за кожи от лисици са сертифицирани със сертификата WelFur. Въпросните сертификати претендират за „най-високо ниво на хуманно отношение към животните“, но документираните жестоки условия показват, че те нямат никакво покритие. Козината от лисица с произход от Финландия се използва от марки като Fendi, Yves Salomon, Woolrich, Ermanno Scervino и Max Mara.

Разследването, извършено във ферми в Западна Финландия между юни и ноември 2022 г. от организацията за защита на животните Oikeutta eläimille и Humane Society International/Europe, идва на фона на нарастваща подкрепа за забрана на фермите за кожи в целия Европейски съюз. Европейската гражданска инициатива „Европа без цени кожи“  до момента е събрала над 1,3 милиона подписи на граждани на ЕС. Тя цели забрана на всички ферми за кожи в ЕС, както и забрана на продажба и внос на стоки, идващи от такива ферми.

Кристо Мауримаа от разследващата организация Oikeutta eläimille сподели:

„Повечето финландци искат да забранят отглеждането на животни в телени клетки само заради козината им, но нашите политици не успяват все още да сложат край на жестокостта. Една забрана в целия Европейски съюз би помогнала на животните и в други страни членки, където алчността за пари се цени повече от хуманното отношение към животните.”


Петя Алтимирска от организацията за защита на животните “КАЖИ”, която от години се бори за забрана на фермите за кожи в България, допълва:

„Напълно неприемливо е милиони животни да продължават да се подлагат на страдания заради мода. Кадрите от Финландия потвърждават това страдание. Измисленият от кожодерската индустрия сертификат за “хуманно отношение към животните” е неуспешен опит да се измие грозното лице на тази дейност. Условията във фермите за кожи са толкова брутални, че повечето хора трудно могат да понесат тази гледка. У нас кадрите във фермите не са много по-различни. Добрата новина е, че вече ясно се вижда огромната обществена подкрепа за Европейска гражданска инициатива за забрана на кожите. И въпросът не е дали, а кога.”

fox-farm-finland

Факти за ценните кожи:

  • Повече от 100 милиона животни биват убивани заради козината си всяка година по света – това значи, че всяка секунда умират по 3 животни, само заради козината си.
  • Отглеждането на кожи е забранено в 19 европейски държави, 14 от които са държави-членки на ЕС – Нидерландия, Австрия, Белгия, Чехия, Словакия, Хърватия, Словения, Люксембург, Малта, Ирландия, Естония, Франция, Италия и наскоро, на 22 септември 2022 г., Латвия. Политически дискусии за забрана се водят и в Румъния, Литва, Испания и Полша. Още две държави (Швейцария и Германия) са въвели толкова строги разпоредби, че отглеждането на кожи е спряно, а други три държави (Дания, Швеция и Унгария) са наложили мерки, които са прекратили отглеждането на определени видове. В България има издадена заповед за забрана на развъждане и внос на вида “Американска норка”, чието предварително изпълнение беше спряно от Върховния административен съд през август 2022 г. Заповедта може да влезе в сила едва след решение по делото, свързано с жалбата на норковъдите у нас.
  • Все по-голям брой модни дизайнери и търговци на дребно се отказват от жестокостта към животните. Само през последните няколко години Canada Goose, Oscar de la Renta, Valentino, Gucci, Burberry, Versace, Chanel, Prada и други известни марки обявиха, че се отказват от използването на животинска козина.
  • Търговията с ценни кожи във Финландия е във финансов упадък, като много ферми за кожи се затварят, а някои собственици диверсифицират бизнеса си или преминават към по-устойчиви и перспективни дейности, като например фотоволтаични системи и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.