1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Случаят на антракс в Северна Македония е потвърден

Случаят на антракс в Северна Македония е потвърден

Засега болестта, която е зооноза, е под контрол

Потвърдено е огнището на антракс в Северна Македония. Както съобщават от Агенцията по безопасност на храните в Скопие, става дума за заразени овце в село Долно Строгомище, край Кичево, на стотина километра югозападно от столицата.

Засега болестта, която може да се прехвърли и на хора, е под контрол, твърдят властите в западната ни съседка. Заразени хора няма, но опасността заболяването да бъде предадено, остава. Най-често това става чрез консумация на заразено месо, или ако бактерията попадне в тялото на човек през отворена рана.

От северномакедонската Агенция по храните съобщават, че заразените животни вече са умъртвени и изгорени. Фермата, в която са били отглеждани, е почистена и дезинфекцирана, а всички стопанства в околността са поставени под строго наблюдение. Ветеринарните власти са наредили всички животни в тези ферми да бъдат ваксинирани срещу антракс, за да се предотврати разпространението на болестта и да се премахне опасността от заразяване на хора.

"Ситуацията се следи отблизо. Всички необходими мерки за профилактика на антракс са предприети. Министерството информира, че в страната няма пациенти с антракс".

Припомняме, че у нас беше установен случай на антракс преди 2 години в разградксото село Трапище във ферма с 500 овце. А преди 4 години регистрираха антракс в транжорна във Варна. Тогава заразата попадна в магазинната мрежа в градовете Бяла, Варна и Добрич в кайма, кебапчета, кюфтета и наденици. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.