1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Спад на производството на месо в Европейския съюз с 4%

Спад на производството на месо в Европейския съюз с 4%

От намалението са засегнати всички видове месо

През миналата година производството на месо в кланиците в Европейския съюз бележи спад от 4% или с 1,7 милиона до 41,25 милиона тона, показват данните на Евростат. От намалението са засегнати всички видове месо – говеждо, свинско, птиче и агнешко.
 
Макар и в представените от Евростат данни да не са включени закланите в домашни условия и в малки кланици животни, спадът в производството е значителен, отбелязват статистиците. Причините: високи цени на фуражите, икономически загуби заради скъпата енергия и намалено поголовие в повечето държави от Съюза. Най-осезаемо е при свинете, от които са заклани 12,7 милиона по-малко. С най-голям минус се отличават Германия, Белгия и Румъния, а като цяло производството на свинско месо се е свило с 1,3 милиона тона или 5,7% до 22,1 милиона тона. Това е най-малкото количество за последните 8 години. Ръст има само в най-малките страни-производителки като Латвия, Гърция и Люксембург.
Птичето месо и през 2022 година остава на второ място по консумирано и произведено количество. Но и при него, след няколко поредни години с растеж, през миналата е отчетен спад с 1,7% до малко над 12,1 милиона тона. Птичият грип и високите разходи са сред основните проблеми за производителите. И макар че в Испания и Полша имаше увеличение, то не може да компенсира по-малките количества, произведени във Франция, Италия и Германия.
При говеждото намаленото поголовие и по-ниското кланично тегло доведе до по-слаби резултати. Спрямо 2021 година производството е намаляло с 2,5% до 6,6 милиона тона. За малък ръст съобщават само 4 държави – Ирландия, Испания, Португалия и Гърция. Водещите производители като Франция и Германия са с минус 4,4 и минус 8,4 на сто до 1,4 милиона, респ. 982 хиляди тона. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.