1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. СТЕКСПО показва изчистени породи животни с български произход

СТЕКСПО показва изчистени породи животни с български произход

Тази година организаторите поставят фокус върху изчистените породи животни

Организаторите от АРМПГБ дадоха официална пресконференция по време на СТЕКСПО 2019, което тази година се провежда в Международен панаир Пловдив.                                                                                                               
Стоян Чуканов, председател на АРМПГБ каза: "Не съм и мечтал, че четвъртото издание на СТЕКСПО ще се проведе в Пловдив, но ето ни тук. Очевидно се развиваме с големи крачки, бързи скокове. Надяваме се, че ще задържим нивото. Тази година организаторите поставят фокус върху изчистените породи животни, както и върху евентуалното партньорство с чужди търговци и партньори. Заради това у нас специално за СТЕКСПО са пристигнали няколко международни експерти от Европа и САЩ. 
 
„Българското месо – плод на труда на нашите членове и внесена световна генетика, е вече тук. Искаме да покажем каква палитра имаме от месодайни животни у нас,“ допълни Чуканов. По думите му България може да стане своеобразен център за околните държави – високо качество и световна генетика на Балканския полуостров.“
„Ентусиастите, които създаваме селското стопанство у нас, трудно имат визия как ще продължи то. По света фермите са трето-четвърто поколение. Те развиват своите линии, за да поакажат световните резултати, на които ние се възхищаваме,“ допълни организаторът.
 
На изложението присъства Йордан Василев, българин от Горна Оряховица, който споделя своя опит как се подготвят животни за изложба.
Изпълнителният директор на АРМПГБ Андрей Чалъков каза: „Ако сравним първото издание на СТЕКСПО през 2016 г. със сегашното, вече всички се познават, всички те са наши членове, партньори. Освен трансфер на знания, това е и социално събитие. Определено досега СТЕКСПО беше мъжко мероприятие, но сега вече се превърна в семеен празник. По думите му секторът се развива леко в сянка и не е много разпознаваем все още. Работи се в посока на утвърждаване на месодайното говедовъдство.                                                                                               
 СТЕКСПО 2019 продължава и в събота.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.