1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Субсидии за животни – ограничение на възрастта

Субсидии за животни – ограничение на възрастта

Снимка:

Остра дискусия - защо?

Да се ограничи възрастовата граница на млечните крави под селекционен контрол до 10 години, за които се получава обвързана подкрепа. Това изискване е залегнало в НСП. В момента отпорът на някои фермери е лют. 19 фермерски организации поискаха среща с експерти на земеделското министерство. Изказва се доста логичен аргумент – искат да ни затрият поминъка, заради субсидии. На първо четене – веднага вземаш страна – да, защо наистина се прави тази недомислица? И то в тези тежки времена, когато оцеляването на млечното говедовъдство трябва да се подкрепя всячески. Виждаме как цената на млечните продукти – основни на трапезата ни, хвърчат стремглаво нагоре. Да се намесваш в този спор – дали решението за възрастовото ограничение на селекционните крави е правилно или не, е твърде опасно. Двата лагера – „за“ и „против“, са изнервени - ясно, става дума за пари! И още по-важно – опасно е, особено ако не си експерт. В случая непременно трябва да се търси мнението и на учените. Да започнем с това, че щял да се затрие бизнесът на много фермери, ако се лишат от кравите над 10 години. Било нехуманно, че високопродуктивни животни ще отидат под ножа. Какво умишлено се пропуска? Никой не иска умъртвяването на тези млекодайни крави. Гледай си ги, ако искаш, само че няма да получаваш субсидии за селекционен контрол. Иначе - доказвай количества мляко, вземай субсидии на глава животно.

Те, българските животни, не били гледани при екстензивни условия, а при хуманни отношения и затова били дълголетно продуктивни. Да, млечността на някои породи не се влияе толкова от възрастта. Но генетичният потенциал на черно-шарените - най-разпространените млечни крави, се променя. Експерти твърдят: общо взето, генетиката на възрастните животни се променя. Тогава защо да се държат  под „селекционен“ контрол? Заради обвързаното подпомагане ли?

25% от българските млечни крави били над 10-годишни. Но едва 1% от стадата под селекционен контрол надвишават 10 г. Откровено мнение на животновъди гласи: да си кажем истината. Тя провокира първия въпрос: нали трябва да се прави ремонт на стадата? Да са подменят стари и непродуктивни животни. Ако се прави, какъв е проблемът на недоволните? И сега, следва казваното под сурдинка. Че се рита срещу решението за ограничаване на възрастта до 10 г. и поради тънката далаверка: сваляне на ушните марки от старите крави и поставянето им на телета. Субсидията тече, а пенсионерките са продадени или заклани. Един вид –елитните крави ги няма, субсидиите си текат. От недоволните асоциации искат подкрепа за купуване на млади животни. Срещат твърд отказ. НСП вече е готов, мърдане няма, а в бъдеще – ще видим. Дискусионният въпрос остава. И трябва да се обсъжда на професионално равнище - фермери, заедно с учени. И ако трябва, решението да се промени.

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.