1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Три са акредитираните лаборатории за изследване на африканска чума

Три са акредитираните лаборатории за изследване на африканска чума

Агенцията по храните създаде софтуерно приложение Модул „Лов"

Три са акредитираните лаборатории за изследване на африканска чума по свинете от системата на Агенцията по храните. Те се намират в София, Велико Търново и Стара Загора, потвърдиха за Агро ТВ от Агенцията. Частните лаборатории, които могат да изследват проби за болестта са само две - в Русе и в Пловдив.
 
Частните лаборатории не правят изследване на диви свине. Такива проби се изследват само в лаборатории от системата на Агенцията по храните. Изследването се поема от контролния орган и е безплатно за ловците.
 
Агенцията по храните създаде софтуерно приложение Модул „Лов“ в работата на всички лаборатории, които осъществяват тези изпитвания. Данните за пробите се въвеждат от ловците в електронен формат през мобилно устройство, вместо на хартия. Всяка проба е обозначена с баркод, чрез който се идентифицира при постъпване в лабораторията. След изпитването на пробата резултатът се въвежда отново в електронната система. Модул „Лов” е създаден, за да подпомогне и облекчи работата при вземането, изпращането и изпитването на проби от диви свине за заболяванията трихинелоза и африканска чума по свинете. Освен това ползването на приложението предотвратява и често допускани грешки, дължащи се на неправилно или неточно попълнена на хартия информация. Междувременно стана ясно, че са регистрирани 4 нови случаи на болестта при диви прасета в областите Бургас, Шумен, Монтана и Русе.
 
Автор: Светлозара Димитрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.