1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Учени ще патентоват нова селекция кокошки за месо и яйца

Учени ще патентоват нова селекция кокошки за месо и яйца

Снимка:

Научната разработка е от Земеделския институт в Стара Загора

Учените от Земеделския институтв Стара Загора представиха нова селекция кокошки за месо и яйца. Те изразяват готовност да си сътрудничат с фермерите за разплодни животни и създаване на стадо с необходимите генетични качества. В България традиционно се консумира пилешко месо. Учените са създали нова селекция кокошки, за да отговорят на търсенето на фермерите за отглеждане на птици, които да са рентабилни за производство. От Земеделския институтпредстои да патентоват новата линия, създадена в Стара Загора.

„Кокошките имат много добра носливост, високо живо тегло на възрастните индивиди и са годни както за консумация за месо, така и за яйца. Яйцата са едри, размер L, годишно се получават около 240-260 броя, което е много добър резултат за кокошки за общо ползване“, заяви проф. Стайка Лалева, директор на Земеделския институт. Звеното представи и селекцията си при пуйките.

„За пуйките сме единствената ферма в страната, която предлага разплодни пуйчета и еднодневни – за разплод и консумация. По принцип те са за месо, не се ползват за яйца и снасят много малко, най-вече за възпроизводството си. През април и май е търсенето на пазара на еднодневни пуйчета“, допълни директорът.

Проф. Лалева уточни, че пуйките трудно се отглеждат, защото са капризни. Тя обясни, че се изисква висока температура при отглеждането им. Трябва да се поддържа около 37 градуса. Капризни са и на храна. Тя трябва да е подходяща за тях, а не смляна в домашни условия. Наред с птицевъдството от Земеделския институт имат и породи в областта на говедовъдството и овцевъдството. Фермерите често избират животните на Института за разплод.   

 Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.