1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Въвежда се възрастово ограничение на допустимите за подпомагане животни по обвързана подкрепа

Въвежда се възрастово ограничение на допустимите за подпомагане животни по обвързана подкрепа

По време на обсъждането браншовите организации в сектор "Животновъдство" изразиха различни становища

Въвежда се възрастово ограничение за допустимите за подпомагане животни по обвързана подкрепа. Предложението е помощта да бъде насочена за млечни крави до 10 години, месодайни крави до 12 години, биволи до 15 години и овце и кози до 7 години. Това стана ясно по време на видеоконферентно заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021 - 2027 г.

По време на обсъждането браншовите организации в сектор "Животновъдство" изразиха различни становища.  Предложенията ще продължат да се обсъждат до окончателното определяне на условията за подпомагане.

В сектор „Животновъдство“ подпомагането е разпределено в осем схеми. Запазва се подкрепата на млечните и месодайните говеда, биволите, овцете – майки и козите - майки.
Включените в Стратегическия план схеми предвиждат и изискване заявените за подпомагане говеда и биволи да са родили поне веднъж, за да отговорят на условията за допустимост. За животните млечно направление се въвежда изискване стопанството да е в Система за контрол на суровото мляко. Запазват се условията за доказване реализация на продукция с прецизирани количества, съобразно целите на подпомагането. По този начин се  цели подобряване на пазарната ориентация.

Земеделските стопани, отглеждащи говеда в планинските райони, ще имат възможност да получат подпомагане за всичките си говеда до определения брой, без значение на предназначението им – за месо или за мляко.

По време на ТРГ бяха обсъдени и дефинициите, които са част от Стратегическия план и се определят съобразно националните специфики. През новия програмен период се запазва изискването за минимална допустима площ на стопанството, за която могат да се предоставят директни плащания, в размер на 0,5 ха и минимална площ на парцела от 0,1 ха.
Дискутирани бяха представените становища на заинтересованите страни по представените дефиниции и интервенциите за обвързана подкрепа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.