1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Все по-малко животновъди в Германия

Все по-малко животновъди в Германия

Благодарение на щедрите субсидии, расте броят на биофермите

Все по-малко животновъди има в Германия, показва последното преброяване, направено от Федералната статистика. В същото време се увеличава броят на биостопанствата и на обработваните по екологични стандарти площи.
 
Според експертите в земеделското министерство в Берлин намаляването на животновъдните ферми се дължи от една страна на все по-строгите изисквания и свързаните с тях все по-ниски доходи, а от друга на обществения натиск, произтичащ от дискусиите относно благото на животните, консумацията на месо и опазването на климата.
 
В резултат на това развитие броят на животновъдите намалява, като в същото време се затвърждава тенденцията към все по-големи стопанства. Тази концентрация си проличава най-ясно в свиневъдството, където за последните 10 години числеността на фермите е паднала наполовина. И докато през 2010-та в едно стопанство е имало средно 460 животни, то през 2020-та те вече са 827. 
 
Подобна е ситуацията и в сектор птицевъдство. През миналата година в Германия са преброени близо 10 000 стопанства, които държат 70 на сто от общия брой птици. 65% от кокошките, патиците и гъските са във ферми с подово отглеждане, докато на клетъчното се падат едва 4 на сто.
 
Благодарение на щедрите субсидии, расте броят на биофермите. През 2020 те са близо 26 хиляди и 500, т.е. около 10 % от всички селскостопански производители. В сравнение с 2010-та броят им е нараснал с 60 %, а площите са се увеличили със 70 на сто до 1,6 милиона хектара. Така биостопанствата в момента обработват около 10 на сто от общите селскостопански площи в Германия. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.