1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Все повече кражби на добитък във Великобритания

Все повече кражби на добитък във Великобритания

Най-вече за малките ферми една такава кражба може да се окаже катастрофална

Кражбите на добитък се превръщат във все по-голям проблем за британските фермери. На прицел на престъпниците са най-вече овцете. Крадат се обаче говеда и свине.
През миналата година стопаните са обявили откраднати животни на стойност над 2 милиона паунда, става ясно от статистиката на застрахователната компания към Националния фермерски съюз. Цифрата е по-малка от 3-те милиона за 2019-та, но това се дължи основно на спада на престъпната дейност в страната в следствие на пандемията. Ако преди 10 години са се крали по десетина овце, днес все по-често бройката на отнетите животни е между 50 и 100.
 
Най-вече за малките ферми една такава кражба може да се окаже катастрофална, посочват експерти. Тези стопанства работят на ръба на оцеляването, а възстановяването на животните със съответните качества може да отнеме години.
 
В резултат на кражбите засегнатите фермери са принудени да намалят стадата си и да се откажат от най-добрите си пасища, където животните често стават лесна плячка на криминални банди. Напоследък се наблюдава и нова тенденция – отвличат се добре обучени овчарски кучета, които след това се използват за кражбата на овце от други стопани. Полицията на Острова предполага, че зад престъпленията стоят организирани групи, които продават откраднатите животни на черния пазар. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.