Всички птици във Великобритания на закрито

От 14 декември, птицевъдите във Великобритания трябва да приберат всички домашни птици на закрито, за да ги предпазят от птичия грип. Решението е на главните ветеринари на Англия, Шотландия и Уелс и беше взето след редица случаи в птицеферми, пръснати из цялата страна.
 
"Независимо от това дали фермерите отглеждат няколко птици или няколко хиляди всички ще бъдат законово задължени да ги държат в помещения или да предприемат съответните мерки, за да бъдат отделени от дивите. Не взехме лесно това решение, но това е най-добрият начин да защитим животните от тази много заразна болест", се посочва в официално изявление на главните лекари.
 
Заповедта на специалистите се отнася за всички стопани на кокошки, пуйки, гъски, гълъби, яребици, пъдпъдъци, токачки и фазани. От Националния фермерски съюз подкрепят мерките като логична стъпка и призовават за спазване. Засега няма дата за отмяна на забраната. 
 
Великобритания, която през юни тази година си върна статута на изчистена от птичия грип, регистрира първото огнище във ферма с 480 домашни птици в графство Кент на 2 ноември, а същия ден беше обявено и второ във ферма с 13 000 кокошки-носачки в графство Чешър. Третото огнище е във ферма за отглеждани за месо пилета в графство Херефърдшър. По-късно през ноември и в началото на декември заразата беше регистрирана и на много други места в Англия, Уелс и Шотландия. 
Европа не е единственият континент, страдащ тежко от птичия грип. В Казахстан умъртвените в борбата с разпространението му домашни птици надхвърлят милион и половина, а в Япония – 2 милиона.  
 
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.