1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Заместник-министър Неделков: Българското овчарско куче е част от животновъдството на страната ни от векове

Заместник-министър Неделков: Българското овчарско куче е част от животновъдството на страната ни от векове

Снимка:

Българското овчарско куче е част от традиционното животновъдство по нашите земи от  векове. Това заяви заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков в Пловдив днес при откриването на киноложка изложба, посветена на българското овчарско куче. „От нас зависи да запазим тази порода и занапред, за бъдещите поколения” каза още той.

Заместник-министърът отбеляза, че събитието поставя началото на специализираните международни и национални киноложки изложби през 2023 г.

„Знаков белег за националните съкровища на генетичното разнообразие са именно автохтонните породи животни. Съхраняването им е мисията както на развъдните организации, така и на държавата” подчерта заместник-министър Неделков. По думите му, това е и причината Министерството на земеделието да продължава да застава зад подобен тип изложения.

Доц. Неделков благодари на Развъдна асоциация „Български киноложки клуб за Българско овчарско куче“, която е ангажирана в развъждането на тази автохтонна порода, затова че през последните десет години постига значителен успех в хомогенизирането й.

В заключение аграрният заместник-министър пожела успех на всички участници в изложението и го насърчи да продължават да развиват тази важна за селското стопанство порода.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.