1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Заради АЧС областните епизоотични комисии ще заседават всяка седмица

Заради АЧС областните епизоотични комисии ще заседават всяка седмица

Информационните материали за населението и епидемичната обстановка ще се актуализират до края на деня

Областните епизоотични комисии ще заседават всяка седмица относно африканската чума по свинете. Информационните материали за населението и епидемичната обстановка ще се актуализират до края на деня, пише savetivzemedelieto.bg.

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг след среща за африканската чума по свинете. „Задните дворове са най-рискови за разпространението на африканската чума. Всеки минал през такъв двор е разпространител на чумата“, разкри министърът.

В Жернов са евтанизирани всички прасета. От вчера се работи в Новачене, допълни Дамян Илиев, директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Основният начин за разпространяване на болестта е и от месото на прасетата. Не трябва да се събират закланите прасета в хладилници. Продукти от прасетата от райони с вируса са много опасни, допълни още Дамян Илиев. „Има 10 км зона около заразените райони. Ловците също помагат. Има силен надзор. Не трябва да се мисли, че компромисите са възможни“, коментира Илиев.„Не може да се наложи карантина при такава болест“, завърши Дамян Илиев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.