Агрометеорологичен бюлетин февруари 2006

 

СЪСТОЯНИЕ НА ПОЧВАТА, НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ КУЛТУРИ И ХОД НА ПОЛСКИТЕ РАБОТИ

 

1.Състояние на почватa

Наднормените валежи през февруари в по-голямата част от полските райони на страната бяха неравномерно разпределени.

През втората половина от първото десетдневие след падналите повсеместни валежи и образувалата се снежна покривка, достигнала на много места до 20-22см, съдържанието на влага в горните почвени слоеве в цялата страна достигна ППВ. Близки до ППВ (над 96%  от ППВ) бяха почвените влагозапаси и в 50 и 100см. слоеве при пшеницата в по-голямата част от полските райони, определени еднократно през месеца на 17.II.(виж пр. карта). Най-ниски,  между 79-84% от ППВ, бяха влагозапасите в зоната на делувиално-ливадните почви в подбалканските полета (агростанция Казанлък) и в района на Сливен.   

От края на първото до средата на второто десетдневие регистрираните ниски отрицателни температури, от минус 5 до минус 25°С, доведоха до  замръзване на почвата на дълбочина до10см, 20см, 25см в различна степен (1-4).

През последната седмица на февруари, след падналите значителни валежи надхвърлили на много места месечната норма (Н.село 55л/м2, Видин 68 л/м2, Лом  55 л/м2, Сандански58 л/м2, Кърджали 63 л/м2,) настъпи съществено увеличение на есенно-зимните влагозапаси и в двуметровия почвен слой, което ще бъде установено при определяне на почвената влага в края на първата седмица на март.

2.Състояние на земеделските култури

През февруари ниските отрицателни температури в края на първото и началото на второто десетдневие, на места до минус 20-25°С, а в района на Кнежа – до минус 26°С, поставиха на изпитание за пореден път тази година студоустойчивостта на зимуващите земеделски култури. В по-голямата част от полските райони на страната образувалата се трайна снежна покривка бе защита за посевите с пшеница и ечемик от неблагоприятното въздействие на ниските температури и предотврати нови повреди от измръзване при зимните житни култури.

На много места в страната бяха регистрирани минимални температури под минус 18-20°С (Видин, В.Търново, София, Благоевград, Ивайло, Съдиево, Крумовград), а на местата  под минус 24-25°С (Севлиево, Кнежа, Драгоман), критични за лозата и някои раноцъфтящи овощни видове. При втория зимен преглед на зимуващите земеделски култури в агростанциите на НИМХ-БАН, проведен през третото десетдневие на февруари (20-25.02), бяха установени повреди от измръзване при есенните посеви и овощни култури, по-значителни в Северна България. В агростанция Николаево 60% от пшеницата и ечемика са измръзнали, а в агростанциите Грамада, Кнежа, Борован между 25-30% от посевите са загинали. При лозата повредите от измръзване в Угърчин и Образцов Чифлик са достигнали 60%,  в Ловеч -70%, а в Силистра при десертните сортове – 90%. Вследствие ниските температури са отчетени в различна степен повреди при костилковите и семковите овошки, над 20-30% в Павликени, Ловеч, и Борима. В Капитановци и Царев Брод 30% от кайсиите са с повреди, а в Силистра – между 50-60%. Процента на повредите при прасковата за много райони в Северна България е между 20-40%.

В Южна България по-сериозни повреди от измръзване са отчетени в агростанция Карнобат – 100% при овеса, между 10-15% при пшеницата и ечемика.          

След студеното за сезона време през първата половина на февруари в края на второто и началото на третото десетдневие настъпи чувствително повишение на температурите и съществена промяна в агрометеорологичните условия. На много места в страната максималните температури достигнаха до 15-20°С (Плевен 18°С, В.Търново  20°С, Силистра 20°С, Добрич 18°С, Сандански 18°С), а стойностите на средноденонощните температури бяха значително над нормата за втората половина на февруари.  Вследствие наднормените топлинни условия есенните посеви преминаха от дълбок в относителен покой. На много места в страната се създадоха условия за активизиране  жизнените процеси при пшеницата и ечемика. В резултат на високите температури на отделни места в Южна и Източна България бе провокирано начално развитие при някои от раноцъфтящите овощни видове (набъбване на пъпките).

В края на февруари настъпилото чувствително понижение на температурите, но без критични минимални температури, задържаше развитието при есенните посеви и трайните насаждения.

 

3.Ход на полските работи

През по-сухите и относително по-топли периоди от февруари бе извършено подхранване на есенните посеви с азотни минерални торове, зимно пръскане на овошките, резитби в лозовите и овощни масиви. През третото десетдневие на февруари на места в Южна България започна сеитбата на градинския грах.

 

НИМХ-БАН

АРХИВ: Агрометеорологичен бюлетин януари 2006

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧЕН БЮЛЕТИН – ДЕКЕМВРИ 2005

 АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧЕН БЮЛЕТИН – НОЕМВРИ 2005

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧЕН БЮЛЕТИН – ОКТОМВРИ 2005

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.