Агрометеорологична прогноза за месец декември 2006

 

През декември агрометеорологичните условия ще се определят от прогнозираните наднормени температури и сума на валежите около и под нормата за месеца.

През първото десетдневие очакваното сравнително топлото за сезона време ще бъде предпоставка за удължаване на вегетацията при пшеницата и ечемика в полските райони на страната. Наднормените топлинни условия в  началото на месеца ще се отразят ефективно на намиращите се във фаза поникване и начален етап на листообразуване къснозасети, през ноември, посеви.

През второто и третото десетдневие на декември прогнозираните стойности на средноденонощните температури са значително под биологичния минимум, необходим за  вегетацията на пшеницата и ще поддържат в състояние на покой зимните житни култури. Изключения ще има на отделни места по Черноморието, по долината на р. Струма  и в крайните южни райони на страната, където през относително по-топлите периоди на месеца е възможно протичането на слабо изразени вегетационни процеси при пшеницата и ечемика, които няма да доведат до промяна във фенологичното състояние на посевите.

В началото на зимата при есенните посеви ще преобладава фаза трети лист. Засетите в агротехнически срок зимни житни култури ще прекратят есенната си вегетация във фаза братене, което е предпоставка за успешното им презимуване. Прогнозираните минимални температури през месеца, на места до минус 13°С, при отсъствие на снежна покривка  ще представляват сериозна опасност за неукрепналите, намиращи се във фаза поникване и начален етап на листообразуване, късно засети ноемврийски посеви.

Очакваните валежите през декември ще увеличат есенно-зимните влагозапаси в 50 и 100 см. почвен слой. Падналите валежи в началото на третото десетдневие на ноември подобриха съдържанието на влага главно в горните почвени слоеве. Нивото на почвените влагозапаси в по-дълбоките слоеве на много места в полските райони на страната е сравнително ниско за сезона, под 70% от  ППВ (пределна полска влагоемност), и е вследствие от поднормените валежи през първото и второто десетдневие на ноември.

В началото на декември прогнозираното сравнително топло и относително сухо време  ще бъде подходящо за приключване засаждането на овощни дръвчета и провеждане на есенно-зимните растително-защитни мероприятия при трайните насаждения.

 

АРХИВ: АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ 2006

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 2006

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 2006

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ 2006

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ 2006

Агрометеорологична прогноза за месец юли 2006

Агрометеорологична прогноза за месец юни 2006

Агрометеорологична прогноза за месец май 2006

Агрометеорологична прогноза за месец април 2006

 Агрометеорологична прогноза за месец март 2006        

 Агрометеорологична прогноза за месец февруари 2006

 Агрометеорологична прогноза за месец януари 2006 г.

 АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 2005

Aгрометеорологична прогноза за месец ноември 2005

 

НИМХ-БАН

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.