Агрометеорологична прогноза за месец февруари 2006

 

Агрометеорологичните условия през февруари ще се определят от очакваните поднормени температури, които ще поддържат зимния покой при есенните посеви и трайните насаждения. През февруари прогнозираните минимални температури, на места до минус 16°С, ще поставят за пореден път тази година на изпитание късно засетите посеви с пшеница и ечемик, в районите без снежна покривка, които зимуват във фаза поникване и начален етап на листообразуване. Ниските температури през последната седмица от януари, под минус 18-20°С, бяха предпоставка за сериозно изпитание студоустойчивостта за зимуващите земеделски култури. Тези стойности са критични не само за зимните житни култури, но и за десертните и някои винени сортове лози, също така и за трайните насаждения. При последните освен повреди от измръзване, много ниските температури могат да бъдат причина и за механични повреди. Според възприетата методика за провеждане на наблюденията, след задължителния зимен преглед на земеделските култури евентуалните повреди от измръзване ще бъдат установени в началото на февруари.

През февруари, през относително по-топлите периоди от месеца, когато се прогнозира максимални температури да достигнат ма места до 15-18°С, в южните райони на страната и по Черноморието ще се създават условия за краткотрайно възобновяване на вегетацията при пшеницата и ечемика, което няма да доведе до промяна във фенологичното състояние на посевите. В средата на третото десетдневие на февруари очакваното по-меко време не е изключено да провокира начално развитие и при раноцъфтящите овощни видове в югозападните райони на страната.  

През месеца очакваните наднормени валежи ще увеличават значително почвените влагозапаси в двуметровия слой. В края на януари в по-голямата част от страната общия воден запас в еднометровия почвен слой при есенните посеви достигна ППВ (пределната полска влагоемност).

Февруари е най-благоприятният месец за извършване на зимните резитби в лозовите и овощните масиви. Те трябва да приключат до началото на вегетацията на трайните насаждения. През втората половина на февруари, когато се очаква относително по-сухо време, условията ще бъдат по-подходящи за извършване на зимните растителнозащитни мероприятия в овощните градини, за подхранване на есенниците с азотни минерални торове. През февруари при първа възможност трябва да се извърши предсеитбената подготовка на площите, предвидени за засяване с ранни пролетни култури. В Южна България ако условията позволяват през втората половина от месеца трябва да започне сеитбата на градински грах, фий и овес.

АРХИВ: Агрометеорологична прогноза за месец януари 2006 г.

 АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 2005

Aгрометеорологична прогноза за месец ноември 2005

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.