АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ 2007

 

Месец януари се характеризираше със силно изразени  климатични аномалии, които имаха неблагоприятно въздействие върху студоустойчивостта на зимуващите земеделски култури. Това се изразява преди всичко в намалената издръжливост от ниските температури. През февруари разкалените есенни посеви, вследствие задържалото се необичайно топло януарско време, ще бъдат уязвими при значително по-високи от критичните за зимните житни култури отрицателни температури.

През февруари очакваните близки до климатичните норми топлинни условия ще поддържат  в състояние на покой зимните житни култури. Изключения са възможни през по-топлите периоди, към средата и в края на месеца, когато стойностите на максималните температури ще достигат на места до 12-17°С. В крайните южни райони на страната и по Черноморието, ще се създават условия за краткотрайно активизиране на жизнените процеси при зимните житни култури, но това няма да доведе до промяна във фенологичното състояние на посевите. В резултат на удължената вегетация в началото на зимата бе увеличен делът на братилите посеви, а част от късно засетите в края на ноември есенници успяха да встъпят във фаза "трети лист".

През февруари очакваните стойности на  минималните температури, на отделни места до минус 11-16°С, при по-продължително задържане и отсъствие на снежна покривка ще бъдат предпоставка за сериозни повреди от измръзване при  пшеницата и ечемика в различна степен, особено при посевите торени с редуцирани торови норми. При  характерните за месеца резки застудявания, с по-ниски минимални температури  голяма е вероятността от измръзване на възела на братене при зимните житни култури, което ще бъде фатално за растенията и ще редуцира осезаемо добивите от тях.

Прогнозираните отрицателните температури през февруари от порядъка на минус 11-16°С ще представляват сериозна опасност за някои от преждевременно развилите се овошки вследствие продължителното въздействие на високите температури през януари. По-малка ще бъде опасността за набъбналите семкови овощни видове, които са все още с относително по-висока студоустойчивост, но встъпилите във фаза разпукване на плодните пъпките раноцъфтящите видове (бадем, кайсия) на места в Източна България  ще бъдат сериозно застрашени от измръзване. При понижение на минималните температури до минус 15-16°С ще бъдат застрашени от измръзване и някои от десертните сортове лози. 

Февруари е климатично най-сухият месец от годината за по-голямата част от страната, очакваните близки до нормата валежи ще подобрят съдържанието на влага в горните почвени слоеве, но почвените влагозапаси в еднометровия слой ще останат незадоволителни за сезона. В края на януари необичайно ниски бяха влагозапасите на места в Дунавската равнина и в Тракийската низина, където общия воден запас в еднометровия почвен слой бе под 65 % от ППВ (пределната полска влагоемност).

През втората половина на месеца, когато се прогнозира относително по-сухо време  условията ще бъдат по-подходящи за провеждане на традиционните за февруари резитби в лозовите и овощните масиви и зимните растителнозащитни мероприятия при овошките, за подхранване на есенниците с азотни минерални торове. През февруари при първа възможност трябва да започне предсеитбената подготовка на площите, предвидени за засяване с пролетни култури, а в края на месеца – сеитбата на градински грах, фий и овес.

 

АРХИВ: АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ЯНУАРИ 2007

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 2006

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ 2006

 

НИМХ-БАН

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.