АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ МАРТ 2008

 

През март ще се наблюдава характерната за месеца динамика в агрометеорологичните условия.

В началото на март прогнозираните високи за сезона температури, с максимални стойности на места до 17-18°С ще активизират възобновената в края на февруари вегетация при зимните житни култури.

В края първата седмица на месеца прогнозираното краткотрайно, но чувствително понижение на температурите временно ще ограничава и задържа развитието на есенните посеви и трайните насаждения.

Подобрение на топлинните условия и активизиране на вегетацията при пшеницата и ечемика ще се наблюдава отново през втората половина на март. Прогнозираното по-чувствително повишение на температурите през третото десетдневие на месеца ще бъде предпоставка за фенологичното изравняване на посевите в цялата страна. Късно засетите зимни житни култури, зимували във фаза трети лист, ще встъпят масово във фаза братене. Братилите през есента посеви с пшеница и ечемик ще увеличат коефициента си на братимост. В края на месеца на места в Южна България  при ечемика ще се наблюдава начало на фаза "вретенене".

През март при овощните култури ще протича набъбване и разпукване на плодните пъпки, а при раноцъфтящите костилкови (бадем, кайсия, праскова)  през третото десетдневие ще се наблюдава поява на венчелистчета и начало на фаза "цъфтеж". През месеца характерните за края на зимата и началото на пролетта краткотрайни застудявания с отрицателни минимални температури, на места под минус 7°С, ще представляват опасност за овошките, встъпили във фаза "бутонизация" и цъфтеж".

През март очакваните наднормени валежи ще увеличават значително съдържанието на продуктивна влага и в двуметровия почвен слой. В края на зимата в по-голямата част от полските райони на страната почвените влагозапаси в еднометровия слой при есенните посеви се оценяват като много добри - общия воден запас е над 90% от ППВ (пределна полска влагоемност). Изключения има на места в Подбалканските полета (агростанциите Казанлък и Р.Конаре), където общия воден запас при пшеницата в еднометровия почвен слой е под 80% от ППВ.  

През март по-подходящи условията за провеждане на сезонните полски работи; предсеитбена подготовка и сеитба на ранните и средноранни пролетни култури, подхранване на есенниците с азотни минерални торове, приключване на зимните растителнозащитни пръскания и др. ще има в началото на месеца, към края на второто и в средата на третото десетдневие. В края на второто десетдневие се очаква температурата на почвата на дълбочина до 10см. да достигне 8°С, необходимо условие при провеждане сеитбата на слънчоглед. Оптималният срок за засяване на слънчогледа в Южна България е от 15 до 20 март, а в Северна България -  след 25 март до 5 април. Сеитбата на ранните и средноранните пролетни култури е желателно при възможност да се провежда в оптимален агротехнически срок, което е предпоставка за по- пълноценно използване на влагата през пролетния вегетационен период.

 

АРХИВ: АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ 2008

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ЯНУАРИ 2008

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 2007

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ 2007 

 

НИМХ-БАН

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.