1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Гъбопроизводителите могат да подават проекти по мярка 121, която ще стартира на 21 ноември

Гъбопроизводителите могат да подават проекти по мярка 121, която ще стартира на 21 ноември

Снимка:

Бенефициентите могат да се възползват и от специалните мерки за пазарна подкрепа в сектор „Плодове и зеленчуци”

Гъбите традиционно са включени в общата организация на пазарите на „Плодове и зеленчуци” в Европейския съюз. Това означава, че производителите на гъби могат да се възползват от специалните мерки за пазарна подкрепа в сектор „Плодове и зеленчуци”. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов в рамките на парламентарния контрол на въпрос за мерките за оказване на подкрепа на българските гъбопроизводители.

Найденов посочи, че един от вариантите производителите на плодове и зеленчуци, включително и на гъби, да получат по-значително подпомагане, е да се обединят в организация на производители и да поискат нейното признаване от Министерство на земеделието и храните по реда на Наредба № 11 от 15 май 2007 г., в която са уредени условията и реда за признаване на организации на производители.

Бъдещата Обща селскостопанска политика за следващата финансова рамка 2014-2020 г. също предвижда значително финансиране за създаването на организации на производители като най-подходящата мярка за съвместни и ефективни действия в отговор на нарастващата конкуренция и за гарантиране увеличаване на приходите за земеделските производители, каза Найденов.

Друга възможност за земеделските производители, занимаващи се с отглеждане на гъби, е кандидатстването по Програма за развитие на селските райони. Основната мярка, по която те могат да получават подкрепа, е мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. В 6-тото изменение Програмата сектор „Плодове и зеленчуци”, в който са включени и гъбопроизводителите, е приоритизиран, като е поискано прехвърляне на средства за извършване на инвестиции за подобряване на общата конкурентоспособност и на земеделските стопанства, произвеждащи плодове и зеленчуци, вкл. отглеждащи гъби.

На 21 ноември 2011 г. със заповед на изпълнителния директор на ДФЗ стартира период на прием на заявления за подпомагане, свързан с поисканото прехвърляне на средства към мярка 121. В предстоящия период на прием поисканите средства в размер на 27 млн. евро ще бъдат разпределени както следва – 10 млн. евро за проекти за инвестиции в сектор „плодове и зеленчуци”, вкл. за гъбопроизводители, 12 млн. евро за проекти, представени от млади фермери, одобрени за финансово подпомагане и изпълняващи проекти по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”, вкл. отглеждащи гъби и 5 млн. евро за проекти, представени от земеделски производители, одобрени за финансово подпомагане и изпълняващи проекти по мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”.

Други мерки от програмата, по които могат да получават подкрепа земеделските производители, занимаващи се с отглеждане на гъби, са:

мярка 111 „Професионално обучение, информационни дейности и разпространяване на научни знания”
мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”
мярка 114 „Използване на консултантски услуги от фермери и ползватели на гори”
мярка 141 "Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране"
мярка 214 „Агроекологични плащания”
мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности”

За преработвателите на плодове и зеленчуци, вкл. гъби, е предвидено подпомагане и по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.