1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. И България се включи в кампанията за по-добра храна

И България се включи в кампанията за по-добра храна

Снимка:

Организаторите връчиха на министър Мирослав Найденов декларация с искания за промени на ОСП

Поход-шествие от МЗХ до сградата на представителството на Европейската комисия организира Фондация за околна среда и земеделие съвместно с Българска Асоциация Биопродукти. Мероприятието в името на добрата храна е част от общоевропейска инициатива, информира за AGRO.BG Борислав Сандов, координатор кампании във Фондация за околна среда и земеделие.

„Водещи организации, занимаващи се със земеделие и околна среда в ЕС, обединяващи основно малки фермери, биоземеделци, хора, които се занимават с агроекологични мерки, ще организират такова шествие на 19 септември, като по различен начин – на колела, пеша или със селскостопанска техника хора от различни точки на Европа ще се придвижват към Брюксел.

Тъй като ние сме много далече от Европейската столица, правим наше собствено шествие в България. Идеята е да връчим исканията си на министър Мирослав Найденов, а именно – да бъдем включени в работната група, която изработва ОСП. Също така, бъдещата ОСП да направи мерки, които всъщност да спасят българското село, да имаме „позеленяване“, да имаме тавани на субсидиите, за да не се облагодетелстват само малък брой фермери за сметка на всички останали. Искаме да има мерки, свързани със сушите и бедствията, които идват от климатичните промени. Искаме също така справедливи цени и изравняване на субсидиите на новите страни членки спрямо старите страни. Искаме да има мерки, които да не позволяват подбиването на пазара, и цените да са справедливи, както за производителите, така и за потребителите. И въобще промени в посока на една по-качествена и по-сериозна реформа на ОСП. Очакванията ни са да има едно по-сериозно допитване до хората, защото в момента представителите на земеделския бранш в работните групи по обсъждането на промените са представители на големите зърнопроизводители, което не е представителна извадка за България. Нашата цел е да спасим българското село. ОСП – това са около 40% от бюджета на ЕС, които трябва да отиват точно там – за българското село.“

Земеделският министър Мирослав Найденов уважи организаторите и прие декларацията с техните искания. Той се изказа в подкрепа на исканията на биопроизводителите в бъдещата ОСП поне 30% от директните плащания да бъдат за зелени проекти. Правилата обаче трябва да бъдат улеснени от Брюксел, заяви още министър Найденов.

След като земеделският министър прие декларацията на организаторите на шествието и изрази своята подкрепа на исканията им, шествието се отправи по централните софийски улици към представителството на Европейската комисия в България. Там декларацията беше връчена и на  г-жа Зинаида Златанова, ръководител на представителството на Европейската комисия в България. Вашите искания ще бъдат предадени незабавно на експертите – нашите колеги в Брюксел от Генерална дирекция „Земеделие и селски райони“, увери г-жа Златанова.

„Знаете, че политиката по земеделие и селски райони е една ключова политика на ЕС, която обхваща милиони европейски и много български граждани, и целта на комисията, когато изработваше новата ОСП беше и е възможно най-добър живот и най-добър бизнес за хората, които наистина се занимават със земеделие в цяла Европа. Така че всеки глас, всяко искане, всяко предложение за нас е добре дошло.“

Като част от мероприятието, в градинката пред сградата на ЕК биопроизводители и преработватели от страната бяха подредили богата трапеза с биоплодове, зеленчуци, кулинарни специалитети, биовино, както и вкусни хлябове от лимец. Както се убедиха всички участници в шествието, те имаха много по-добър вкус от промишлените храни.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.