1. Начало
  2. Видеа
  3. Любопитно
  4. Себестойността на хляба ще продължи да расте

Себестойността на хляба ще продължи да расте

Цената на брашното достигна критичните 1000 лв./т

От месец юни досега цената на хляба е нараснала с около 35%, съобщи Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. В калкулацията на цената влизат няколко компонента, първият от тях е цената на брашното. В момента тя, по думите на Кукушева, е достигнал критичните 1000 лв./т. На второ място - цената на енергията е изключително завишена - в рамките на 400%, цената на синьото гориво е скочила 5 пъти, цената на труда се покачва, както и на съпътстващи материали като мая, сол, вода. Общата тенденция показва, че себестойността на хляба ще продължи да расте. 
По думите на Кукушева 5-6 хлебозавода са преустановили дейност и са разпуснали персонала си. В момента хлебопроизводителите се опитват да концентрират дейността си в 1-2 обекта и да затворят други съпътстващи обекти, за да намалят разходите. 
Мариана Кукушева допълни, че сивият сектор продължава да краде от рентабилността на производителите и от джоба на потребителите. В момента сивият сектор се увеличава драстично, защото контролът е занижен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.