1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. Какво листно хранене препоръчват агрономите на Булагро АД за предстоящата есенна кампания?

Какво листно хранене препоръчват агрономите на Булагро АД за предстоящата есенна кампания?

Грижите за житните култури стартират още наесен

Веднага след поникването на пшеницата през есента започват грижите за културата, защото това е периодът, в който се залага над 80 процента от добивния й потенциал, каза Димитър Стойчев, продуктов мениджър листни торове и биостимулатори в Булагро АД. Той посочи, че трябва да се обърне внимание на братимостта на пшеницата, като е необходимо да се направи листно третиране с торове, съдържащи мед и манган. Те помагат за нейната студоустойчивост и за по-доброто й презимуване. Азотното хранене провокира добро вкореняване и по-добра братимост.

Ако някое от листните третирания е пропуснато през есента, през пролетта е добре да се приложат продукти с аминокиселини, които ще подпомогнат бързия растеж и рестарта на вегетацията. Също така – необходимо е азотно хранене в началото на вретенене. Във фаза флагов лист – приложение на торове с микроелементи, водещ от които е медта, спомагаща за увеличаване на хектолитъра на пшеницата. Също така – листно приложение на азот и сяра.

Във фаза изкласяване на пшеницата Димитър Стойчев препоръчва няколко варианта. Първият от тях е заедно с фунгицида да се приложи АЗОТЕН ТОР КОДАФОЛ N 33, който съдържа 33 процента азот, плюс микроелементите мед, манган и цинк в хелатна форма. Това ще допринесе за повишаване на хектолитъра и респективно на добива.

Друг вариант е приложението на ВАЛАГРО ЕДТА МИКС, съдържащ набор от микроелементи, водещите от които са мед, манган, цинк, желязо, молибден. Те формират хектолитъра и могат да повишат добива между 10 и 15 процента.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.