1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. Субсидия без аналог по Националната лозаро-винарска програма

Субсидия без аналог по Националната лозаро-винарска програма

В момента ситуацията с гроздовата реколта е оптимистична

Средствата, предвидени по Националната лозаро-винарска програма, вещаят добро бъдеще за гроздо- и винопроизводителите. Време е за повече далновидност в мениджмънта, а защо не и преобръщане на мисленето за коопериране и сдружаване.
Изключително голям брой проектни предложения събра мярката „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Националната лозаро-винарска програма. Небивалият интерес е продиктуван от размера на субсидия – 90%, за изграждане на нови лозови насаждения.
Голяма част от проектите са на бенефициенти, които вече имат лозови насаждения, но желанието им да ги разширят или да изградят хидромелиоративна система. Интересното е, че не малко от проектите тази година са на фирми, които сега започват да се занимават с лозарство. Към момента в страната ни има 60 хил. 162 хектара плододаващи лозови насаждения и забележете - избите или предприятията за производство на вино са се увеличи – с 16 повече спрямо миналата година. Други 12 са в процес на доизграждане.
Красимир Коев – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, подчерта, че кандидатстването по отделните мерки от Националната лозарска програма е изключително лесно и достъпно. Това значително ще увеличи възможностите на сектора да стане по-конкурентен.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.