23,5 млн. лв. за подобряване на биосигурността във фермите

Някои от условията на подмярка 5.1 са облекчени

До 5 май 2021 г. животновъдите могат да подават проектни предложения по подмярка 5.1 за подобряване на биосигурността в стопанствата, в които се отглеждат свине, овце и птици. Бюджетът е 23,5 млн. лв.
 
Със средствата животновъдите ще могат да закупуват или изграждат инсталации и оборудване за дезинфекция, огради и преградни съоръжения в рамките на стопанствата, безопасно съхранение на фуражи и на странични животински продукти, както и да направят инвестиции в санитарната инфраструктура. Приоритет ще бъде предоставян на проектни предложения, които се реализират в землището на населено място, общината или административната област, в която е възникнала епизоотична обстановка. С предимство ще са проектите, които се изпълняват в области с по-висок риск от разпространение на заразни болести, както и според гъстотата на броя отглеждани животни. С приоритет ще бъдат стопани с животновъдни обекти, засегнати от усложнена епизоотична обстановка, в резултат на която са унищожени част или всички животни в съответния обект.
Условията на този втори прием по подмярка 5.1 са по-облекчени в сравнение с този през миналата година. Какви са промените – разказва Ивайло Тодоров, експерт по инвестиционно консултиране на агропроекти.
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.