Димитър Зоров: Да се подпомагат всички животновъди независимо от големината на фермите

Към момента са обявени за продан 15 млекопреработвателни предприятия, но купувачи няма

Биоферми за сурово прясно мляко, чийто мониторингов срок е изтекъл, обмислят да затворят. Разходите са огромни, печалба няма. Ставките за биологичното животновъдство са три пъти по-малки от тези в Германия, а страната ни е на единния пазар, алармира преработвателят Димитър Зоров.
Според доклад на МС в сектор говедовъдно млекопроизводство биопродуктите са под 2%. С този темп амбицията на ЕК за увеличаване на биологичното производство не може да случи в България. Отделните мерки по ПРСР за сектора, според биологични животновъди, са непримамливи и неефективни.
Димитър Зоров коментира, че в страната ни се прави земеделска политика без анализ, а предложението му е да се подпомагат всички животновъди независимо от големината на фермите.
 
Към момента са обявени за продан 15 млекопреработвателни предприятия, добре оборудвани, но купувачи няма. При фермите бройката е много по-голяма около 30-40, дори цифрата на желаещите да се отърват от бизнеса си расте. Така, че въпреки европейските пари и мерки за финансиране млечното животновъдство и преработката на този етап боксуват, е изводът на Димитър Зоров.
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.