Мартин Василев, животновъд: Трудности ли? Колкото искаш!

Фермерът се е отказал да участва по европейски програми

Да оцеляваш на инат. Такава е историята на един малък животновъд от ботевградското с. Рашково. Зарекъл се е повече да не кандидатства по европрограми.
„Имам един проект по подмярка 6.3 Стартова помощ за малки земеделски стопанства. Бих казал, че помощта е добра - 15 хил. евро, на два транша. Националната служба за съвети в земеделието безплатно ми изготвиха проекта през 2016 година. Оказа се, че ДФЗ иска документи само да им пишем, да им носим. Тука му е изтекъл срокът, в договора не им харесва една дума - тичай при нотариус, променяй и плащай. Четат всичко, с точките и запетайките. Сто пъти ме викаха - донеси това, донеси онова. Плащаш на фирми проектанти без да знаеш дали проектът ще бъде одобрен. И накрая като сметнеш колко пари си дал, нещата отиват на зле. С този фонд толкова много препатихме. Бюрокрацията е много голяма“, твърди фермерът.
Детската му мечта била да има ферма с овце. И той я е сбъднал. С много труд, воля и надежда за по-добри времена. В момента Мартин съвместява практиката си на ветеринарен лекар с професията на животновъд. От 2012 година се занимава с отглеждането на овце, като е избрал породата Синтетична популация българска млечна. Твърди, че тя е по-приспособима към условията на отглеждане и животните основно са на паша.
Вече четвърта година фермерът членува в Асоциацията за развъждане на синтетична популация българска млечна. Признава, че стадото не е доизчистено на 100%, но малко по малко всички животни ще бъдат под селекционен контрол. Идеята е да отговаря на изискванията за получаване на обвързана подкрепа, да доказва продаденото мляко и агнетата. По думите му селекцията започва да дава достатъчно добър резултат.
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.