1. Начало
  2. Видеа
  3. Животновъдство
  4. Непредсказуемо: Цените на зърното са нестабилни и се влияят от конюнктурни фактори

Непредсказуемо: Цените на зърното са нестабилни и се влияят от конюнктурни фактори

Годно ли е зърното от Украйна за фураж

Критична ситуация за свиневъдството в България заради войната в Украйна. Това коментираха от браншовата организация на свиневъдите в България. Цените на основното зърно - пшеница, ечемик и царевица, влизащи в ежедневното меню на животните, вървят нагоре.

Според изп. директор на Асоциацията на свиневъдите Димитър Михайлов, в момента има голяма волатилност на цените на основните зърнени култури. По прогнози на Департамента по земеделие на САЩ царевицата се оформя като един от компонентите, който няма да достига и ще запази по-висока цена. В същото време вносът от Украйна на зърно подбива цените на пазара, но там не е сигурно до каква степен това зърно е годно за изхранване на животните тъй като свинете са изключително чувствителни по отношение на храненето.

„Производителите обаче нямат друг избор освен да закупуват зърнени суровини за фураж, за да осигурят прехраната на животните до следваща реколта“, допълва Михайлов. По думите му по-ниската цена на украинско зърно поражда опасения, че при производството му са използвани забранени в ЕС ПРЗ, съществуват и съмнения за наличие на микотоксини във фуражите.

Точно по таза причина българските производители са изключително внимателни на такъв тип зърна.

В Комисията по земеделието към последното НС този въпрос Асоциацията на свиневъдите постави въпроса. Михайлов отрече, да има информация дали негови колеги са попадали на такова зърно и увери, че се правят нужните изследвания. Микотоксините са изключително опасни. Могат да доведат до трудно лечими болести като при животните, така и при човека, могат да доведат до масова смърт.

Според Димитър Михайлов държавата трябва да се намеси на пазара с дългосрочна стратегия, каквато до момента няма.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.